LIVIA SI SIMINA AU VOTAT PENTRU RENATE – Minune: judecatoarele CCR Livia Stanciu si Simina Tanasescu au votat in favoarea Renatei Weber. Curtea Constitutionala a declarat in unanimitate neconstitutionala hotararea prin care Parlamentul, controlat de PNL si USR, a revocat-o pe Weber din functia de Avocat al Poporului. Se dovedeste astfel abuzul comis impotriva Renatei Weber
O data in plus, judecatoarele CCR Livia Stanciu (foto dreapta) si Simina Tanasescu (foto stanga) le dau cu Constitutia peste ochi celor din Partidul National Liberal. Marti, 29 iunie 2021, cele doua judecatoare numite la Curtea Constitutionala a Romaniei de catre presedintele Klaus Iohannis au asigurat unanimitatea votului prin care instanta de contencios constitutional a declarat neconstitutionala hotararea prin care majoritatea PNL-USR-PLUS-UDMR din plenul reunit al Parlamentului a revocat-o pe Renate Weber din functia de Avocat al Poporului.
Din informatiile noastre reiese ca la votul de marti au fost prezenti toti cei noua judecatori CCR. Insistam asupra faptului ca Stanciu si Tanasescu s-au alaturat majoritatii, deoarece cu atat mai mult se vede dimensiunea abuzului comis de catre penelisti, pluseristi si udemeristi impotriva lui Weber.
Tot sursele Lumea Justitiei mai arata ca Simina Tanasescu a exprimat o opinie concurenta pe aceasta tema. Altfel spus: ea a fost de acord cu opinia majoritatii, insa a ajuns la concluzia cu pricina pe alta cale (adica folosind alte argumente). Va trebui sa asteptam motivarea deciziei ca sa vedem ideile Siminei Tanasescu.
Livia si Simina i-au mai umilit o data pe Sica si pe Werner
Amintim ca Livia Stanciu si Simina Tanasescu i-au mai plesnit pe fostul prim-ministru Ludovic Orban si pe presedintele Klaus Iohannis: pe Orban cand, in loc sa trimita in Parlament proiectul de lege privind modificarea duratei studiilor INM, premierul din acel moment si-a asumat raspunderea pe el (click aici pentru a citi), iar pe presedinte cand a incercat sa interzica prin referendum gratierea si amnistia pentru faptele de coruptie (click aici pentru a citi).
Surpriza CCR
Remarcam cu uimire comunicatul CCR, in care Curtea nu se refera atat la hotararea Parlamentului de revocare a Renatei Weber, ci la Legea nr. 36/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala aratand ca acest act normativ nu prevede clar cazurile in care poate fi revocat cineva din functia de Avocat al Poporului si nici dreptul acestei persoane de a contesta revocarea in instanta.
Iata comunicatul:
„In sedinta din data de 29 iunie 2021, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului hotararilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulata de Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat si din Camera Deputatilor si a constatat ca este neconstitutionala Hotararea Parlamentului Romaniei nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din functia de Avocat al Poporului.
Curtea a retinut ca legea care reglementeaza revocarea, ca modalitate de incetare a unui mandat, trebuie sa determine cu certitudine cazurile in care intervine aceasta sanctiune, sa stabileasca procedura in cadrul careia se analizeaza cererea de revocare si dupa a carei parcurgere organul competent poate dispune revocarea si sa prevada dreptul la recurs in fata unei instante independente si impartiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta masura revocarii, in conditiile art.21 din Constitutie referitor la liberul acces la justitie.
Or, intemeindu-se pe dispozitii legale care nu asigura garantiile de independenta ale Avocatului Poporului in raport cu alte autoritati publice, dispozitii carora Parlamentul le-a atribuit o alta interpretare decat cea care rezulta din continutul lor normativ, Hotararea Parlamentului Romaniei nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din functia de Avocat al Poporului incalca dispozitiile constitutionale cuprinse in art.1 alin.(3) si (5) care consacra principiul statului de drept si principiul legalitatii si al suprematiei Legii fundamentale, precum si dispozitiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.
Curtea a constatat ca, intrucat actul de revocare este neconstitutional, acesta inceteaza sa mai produca efecte juridice. Prin urmare, in temeiul art.147 alin.(4) din Constitutie, care consacra caracterul general obligatoriu si efectele pentru viitor ale deciziilor Curtii Constitutionale, Curtea mentioneaza ca, de la data publicarii deciziei sale in Monitorul Oficial al Romaniei, doamna Renate Weber isi reia calitatea de Avocat al Poporului, urmand a-si exercita mandatul constitutional pentru care a fost numita prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr.18/2019, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019.
*
Decizia este definitiva si general obligatorie.
Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Jean 29 June 2021 15:35 +54
# Baran Gheorghe 29 June 2021 17:22 +45
# santinela 30 June 2021 07:03 +44
# escu 30 June 2021 10:13 +38
# Zexoasa 30 June 2021 17:06 +21