22 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MILITARU SE DEZICE DE FJR – Judecatorul CAB Ionut Militaru, ex-copresedinte al Forumului Judecatorilor din Romania, s-a eschivat cand fosta sefa CSM Denisa Stanisor l-a intrebat despre o actiune din 2021 a asociatiei: „Nu mai sunt membru din aprilie 2023... Nici nu eram reprezentant legal al asociatiei... Rolul asociatiilor e altul decat al membrilor, priviti separat. N-as vrea sa fie asociate automat toate pozitiile FJR cu persoana mea. De aceea si viziunile s-au despartit de-a lungul timpului”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 January 2025 19:24
Vizualizari: 827

Judecatorul Ionut Militaru (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti – fost co-presedinte si co-fondator al Asociatiei Forumul Magistratilor din Romania – a fost pus intr-o situatie delicata joi, 16 ianuarie 2025, de catre judecatoarea CSM Denisa-Angelica Stanisor la interviul din cadrul concursului de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie – interviu in urma caruia Militaru a fost declarat respins.



Concret: fosta presedinta a Consiliului Superior al Magistraturii l-a confruntat pe Militaru cu o sesizare trimisa de FJR la CJUE in 2021 fix pe tema promovarii magistratilor la instantele superioare, Stanisor intrebandu-l pe Militaru daca isi mentine acea pozitie, potrivit careia actualul sistem de promovare („bazat exclusiv pe o evaluare sumara a activitatii si a conduitei realizata de o comisie compusa din presedintele instantei de control judiciar si judecatori ai acesteia, care realizeaza, separat, pe langa evaluarea periodica a judecatorilor, atat evaluarea judecatorilor pentru promovare, cat si controlul judiciar al hotararilor pronuntate de acestia”) ar putea aduce atingere independentei judecatorilor.

In replica, Ionut Militaru s-a eschivat, afirmand ca nu mai este membru in FJR din 2023. Si chiar daca in 2021 inca facea parte din acea asociatie, nu este obligatoriu ca pozitia ONG-ului sa fie si pozitia lui, personala. Cu privire la plecarea din Forumul Judecatorilor din Romania, magistratul CAB a dat de inteles ca ruptura s-a produs din cauza ca „viziunile s-au despartit de-a lungul timpului”.


Si Corbu l-a intepat pe Militaru


Nu doar Denisa Stanisor l-a pus pe Ionut Militaru intr-o situatie incomoda, ci si Corina Corbu. Sefa ICCJ l-a confruntat pe candidat cu cele retinute de catre Inspectia Judiciara in urma cercetarii efectuate printre colegii de instanta ai candidatului – si anume: ca magistratul are „un spirit contestator, caruia nimic nu ii convine”. La randul lui, candidatul a sustinut ca aceasta apreciere „se bazeaza pe circumstante limitate sau foarte vechi”, adaugand ca intre timp s-a dat pe brazda: „Sunt o persoana pozitiva, empatica, echilibrata, de buna-credinta”.


Iata principalele schimburi de replici (vezi video cu intregul interviu):




Corina Corbu: Lecturand raportul Inspectiei Judiciare, am constatat ca, pe langa termenii pozitivi in care colegii dumneavoastra au vorbit la adresa dumneavoastra, s-a opinat si in sensul ca aveti 'un spirit contestator, caruia nimic nu ii convine'. As vrea sa-mi spuneti cum va raportati dumneavoastra la aceasta opinie. Va intreb asta in contextul in care daca veti promova la Inalta Curte, va veti desfasura activitatea exclusiv in completuri colegiale, in compunerea carora intra de la 3 pana la 25 de judecatori. Ceea ce impune in mod necesar o comunicare la cel mai inalt nivel.

Ionut Militaru: Am observat aceasta opinie in cadrul raportului Inspectiei Judiciare, care are o pondere mica raportat la celelalte aprecieri, dar o consider la fel de importanta. Inclin sa cred ca se bazeaza pe circumstante limitate sau foarte vechi. In acelasi timp (cu toata modestia), am fost impresionat de restul aprecierilor pozitive ale colegilor judecatori si grefieri. Consider ca din restul aprecierilor rezulta ca aceasta chestiune nu se refera la implicarea mea in colectiv. Sunt o persoana pozitiva, empatica, echilibrata, de buna-credinta. Prin urmare, nu cred ca vizeaza modalitatea de comunicare.

Este adevarat ca am avut de multe ori in trecut tendinta de a face propuneri constructive, de a contribui cu idei in ceea ce priveste imbunatatirea mediului de lucru. Este adevarat: am fost receptiv si atunci cand alti colegi aduceau in discutie diverse deficiente, fara ca prin aceasta atitudine sa fiu exponentul tuturor acestor probleme.

Ma adaptez foarte bine la mediul de lucru. In ultimii ani, am observat aceasta chestiune legata de propunerile sau initiativele pe care le-am avut si am devenit mult mai temperat, tocmai pentru a nu crea aceasta percepte inversa: ca ceva nu-mi convine.

In acelasi timp, am o capacitate foarte buna de auto-reglare. Odata cu experienta profesionala si profesionala, am constatat ca lucrurile evolueaza in ritmul lor. Prin urmare, mi-am concentrat atentia asupra aspectelor importante, prioritare, pozitive, care aduc un plus de valoare activitatii mele in instanta legate de studiul sedintelor...

Denisa Stanisor: Intr-o intrebare preliminara adresata Curtii de Justitie a Uniunii Europene (in cauza 216/2021), asociatia profesionala din care si dumneavoastra faceti parte – Forumul Judecatorilor din Romania – se intreba daca 'se aduce atingere principiului independentei judecatorilor (…) prin instituirea unui sistem de promovare la instanta superioara bazat exclusiv pe o evaluare sumara a activitatii si a conduitei realizata de o comisie compusa din presedintele instantei de control judiciar si judecatori ai acesteia, care realizeaza, separat, pe langa evaluarea periodica a judecatorilor, atat evaluarea judecatorilor pentru promovare, cat si controlul judiciar al hotararilor pronuntate de acestia'. (...)

Apreciati ca actuala procedura la care participati corespunde cerintelor pe care le-ati invocat in acea intrebare?

Ionut Militaru: As vrea sa incep cu o precizare: nu mai sunt membru al Asociatiei Forumului Judecatorilor din Romania din aprilie 2023.

Denisa Stanisor: Cauza este din 2021.

Ionut Militaru: Da... Nici nu eram reprezentant legal al asociatiei. Intr-adevar: stiu despre hotararea pronuntata. Intr-adevar: era vorba, cred, despre o procedura de promovare in functii de executie de la curtea de apel, diferita de procedura de fata prin aceea ca aceasta procedura se desfasoara in fata Consiliului Superior al Magistraturii, care este garantul independentei justitiei.

Personal, am urmarit la nivel european care este situatia procedurilor de promovare la instante superioare sau la inalta curte, iar concluzia a fost ca (spre exemplu, cum este aceasta procedura) atat timp cat exista criterii obiective, cat timp exista comisii desemnate de catre consiliile judiciare – in calitate de garanti ai independentei justitiei –, cat timp procedurile de interviu au criterii clare, prevazute de lege si se desfasoara in fata consiliului format din reprezentanti alesi ai corpului magistratilor, toate aceste chestiuni confera garantii suficiente pentru procedura de promovare. De aceea m-am inscris la aceasta procedura, avand incredere totala in modalitatea de desfasurare. Consider ca evaluarea hotararilor judecatoresti este una dintre cele mai complete forme de analiza a activitatii unui judecator. Si interviul, de asemenea, prin faptul ca se desfasoara in fata CSM, confera toate garantiile necesare din perspectiva unui standard la nivel european.

Intr-adevar: asociatiile au propriul statut, propriile obiective, tind sa solicite proceduri care se gasesc in cazul altor state sau mult mai complexe, dar in ceea ce ma priveste consider ca procedura in cazul Romaniei, asa cum este reglementata prin noile legi ale justitiei, confera suficiente garantii magistratilor care doresc sa promoveze fie in functii de executie la nivelul instantelor pana la nivel de curte de apel si, de asemenea, pentru promovarea la Inalta Curte.

Am avut, de-a lungul anilor, discutii cu alti colegi judecatori din alte state, cu ocazia schimburilor de experienta. Situatia in alte state poate este mult mai discutabila sau la un nivel mai mic in ceea ce priveste garantiile oferite judecatorilor decat in tara noastra.

Nu mai sunt membru al Asociatiei Forumului Judecatorilor din Romania din anul 2023. In prezent, sunt membru al unei asociatii europene a judecatorilor de drept administrativ, unde am observat ca standardul european nu este neaparat cel care impune si un examen teoretic, care este privit sub demnitatea profesiei de judecator la Inalta Curte.

Denisa Stanisor: Un standard pentru care asociatia dumneavoastra (n.r. FJR) a militat o perioada indelungata.

Ionut Militaru: Este adevarat, insa rolul asociatiilor este altul decat al membrilor, priviti separat. Nu as vrea sa fie asociate automat toate pozitiile asociatiei (n.r. FJR) cu persoana mea, ca membru. De aceea, si viziunile s-au despartit de-a lungul timpului. M-am axat pe chestiuni pe care le-am considerat ca aduc o valoare activitatii mele. Am incercat sa-mi manageriez timpul si sa ma concentrez pe chestiunile pozitive.

Comentarii

# nu l-au crezut date 21 January 2025 22:47 +2

Trebuia să se jure. Nu s-a dezis cu convingere și nu l-au crezut. :D La CSM e mai ceva ca la sf. Sinod. Trebuie să binecuvântezi din greu pe sfinții detașați ca să te canonizeze. :D :D Nu merge cu o simplă lepădare de satana. :D :D :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.01.2025 – Marius Iacob a ajuns sef. Judecatoare suspendata din motive psihice

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva