Premiera absoluta la CEDO - Dupa ce autoritatile romane au musamalizat mortile suspecte de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, Comisarul Hammarberg de la Consiliul Europei intervine in cauza “CRJ pentru Valentin Campeanu vs. Romania”
Pentru prima data in materia Drepturilor Omului, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg (foto) a facut recent o cerere de interventie in fata Curtii de la Strasbourg, intr-un dosar aflat pe rolul acesteia. Acest dosar, Centrul de Resurse Juridice pentru Valentin Campeanu vs. Romania, a primit numarul de inregistrare 47848/08. Valentin Campeanu este unul dintre timerii fara familie, care a fost tinut in Spitalul de Psihiatrice Poiama Mare si care, bolnav de HIV si tinut fara tratament, purtat apoi pe la mai multe spitale, a decedat din cauza pasivitatii autoritatilor. Centrul de Resurse Juridice a facut plangere la Parchet in numele acestuia dar si a altor 400 de persoane tinute la Poiama Mare in conditii degradante, inumane, dar nu s-a rezolvat nimic. S-au dat pe banda NUP-uri, iar autoritatile romane au blocat demersul CRJ sustinand ca trebuia ca acesta sa aiba acordul familiei in conditile in care era vorba de oameni care nu aveau pe nimeni pe lume.
Incepand cu anul 2003, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a vizitat inopinat institutiile in care se afla persoanele cu dizabilitati mintale. In urma unei astfel de vizite, in februarie 2004, la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare, observand tratamentele inumane și degradante aplicate celor peste 400 de persoane internate, precum si decesele survenite ulterior vizitei, CRJ a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa ICCJ. Dupa batalii judiciare de aproape 5 ani, nu a mai ramas decat Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Numai aceasta mai poate sa faca dreptate unor persoane fara familii, fara rude, majoritatea provenite din orfelinatele comuniste, de care statul nu a avut grija nici inainte de 1989 dar nici mult dupa anul 2000. “Valentin Campeanu a fost un tanar care, in opinia noastra, a murit in conditii suspecte la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare. Un tanar care a fost scos din sistemul de protectie al copiilor la implinirea varstei de 18 ani si purtat apoipe drumuri, pana la momentul decesului, intre Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare si Unitatea Medico-Sociala Cetate, judetul Dolj. Nu avea nici un fel de rude, fiind abandonat la nastere, cu retard sever si fiind infestat cu virusul HIV. Nu avea nici macar medicamente anti retro-virale. Reprezentanta CRJ l-a vazut cu putin timp inainte de a muri”, explica CRJ intr-un comunicat transmis redactiei Lumeajustitiei.ro
In schimb, institutiile statului s-au grabit grabite in a da NUP-uri, dar mai putin grabite atunci cand au facut necropsiile, adica la mai bine de 6 luni de la data mortii. S-au mai grabit sa invoce lipsa calitatii procesuale active a CRJ, intrucat nu ar fi existat mandat din partea familiei victimei (ea, victima, asemenea celorlalti, nu avea familie).
In fata unei spete atat de complicate, in care ajutorul intern a lipsit cu desavarsire, CRJ ae acum sansa unui aliat extrem de puternic din partea Consiliului Europei. Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei a introdus o cerere de interventie, pledand pentru recunoașterea calitatii procesuale active a CRJ in numele tanarului decedat, Valentin Campeanu, in fata Curtii. Pentru punerea in aplicare efectiva a Conventiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati (CDPD), Comisarul considera ca in circumstante exceptionale, pe care Curtea va dori sa le defineasca, ONG-urile trebuie sa fie capabile sa trimita Curtii plangeri in numele victimelor, incluzand aici:
- „organizatii care conduc vizite de monitorizare in institutiide tip inchis și care au fost martore la incalcari ale drepturilor omului”, și „ atunci cand este vorba despre un aspect de interes general, abuzurile perpetuate impotriva persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate’’ .
In concluzie, in opinia Comisarului, persoanele se indreapta spre CEDO pentru ca se simt incapabile sa iși gaseasca dreptatea acasa. Totuși, accesul la justitie in cazul persoanelor cu dizabilitati intelectuale sau a celor cu probleme de sanatate mintala ramane o problema centrala, in mod particular pentru cele care se afla in institutii mari de tip inchis și izolate de societate. Pentru a preveni și a pune punct acestor abuzuri, rolul ONG-urilor care aduc lumina in cazurile de abuzuri, trebuie recunoscut in mod oficial. Conventia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati Mintale și Protocolul Optional la Conventia Impotriva Torturii (OP CAT) ofera Romaniei mecanisme pentru a asigura accesul egal la justitie și prevenirea tratamentelor inumane a persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate.
“A obtine drepturi reale pentru persoane cu dizabilitati presupune inlaturarea barierelor care impiedica accesul acestor cetateni la justitie pentru a-si revendica drepturile si pentru a lupta impotriva izolarii lor in institutii de specialitate sau in propriile case. Esecul in ceea ce priveste accesul acestor persoane la justitie va face ca abuzurile impotriva lor sa continue”, sustine Comisarul Hammarberg de la Comisariatul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# avem civilizatie? 11 December 2011 17:49 +3
# Ali baba 11 December 2011 19:52 0